Novice

Nazaj

Težave z zaprtjem

15.02.2022 | Interno gradivo STADA

Zaprtje ali obstipacija je najpogostejša prebavna težava v razvitem svetu. Prevalenca narašča z starostjo, predvsem po 65 letu. Pogosteje prizadele ženske kot moške. Pogosto je odvajanje blata oteženo tudi pri otrocih in nosečnicah (1,2). Pojavi se lahko akutno zaprtje. Kadar se ponavlja skozi daljši čas, govorimo o kroničnem zaprtju. Kronično zaprtje naj bi pestilo 20 % prebivalstva in ima negativen vpliv na kvaliteto življenja posameznika (4).

Kdaj govorimo o zaprtju?

Normalna pogostnost odvajanja blata je različna, od 2- do 3-krat dnevno do 2-krat na teden, odvisno od vsakega posameznika. O zaprtju govorimo, ko gre za neredno, težavno, dolgotrajnejše, lahko tudi boleče odvajanje manjših količin suhega in trdega blata in je pogostnost odvajanja manjša oz. neredna kot običajno. Zaprtje lahko spremlja močnejše napenjanje, občutek nepopolne izpraznitve črevesja, napihnjenosti in odsotnosti potrebe po odvajanju.

Na zaprtje vplivajo različni dejavniki

Vzroki za pojav zaprtja so lahko različni: neustrezna prehrana, nezadosten dnevni vnos tekočin, določena zdravila (opioidni analgetiki, zaviralci kalcijevih kanalčkov, zdravila, ki vsebujejo železo, kalcij, aluminij, diuretiki, antidepresivi, nesteroidni antirevmatiki…), starostne spremembe, psihični dejavniki (stres), premajhna količina telesne aktivnosti, določena bolezenska stanja (multipla skleroza, sladkorna bolezen, Parkinsonova bolezen, kap, …) (2,5).

Pri zaprtju je potrebna pozornost na morebitne sočasne opozorilne znake (bruhanje, kri v blatu, močni krči, povišana telesna temperatura, ponavljajoča izmenjava driske in zaprtja, nenaden pojav zaprtja ali sum na zaporo, izguba telesne mase) zaradi katerih je potreben čimprejšnji obisk zdravnika (2).

Za preprečevanje prebavnih težav z zaprtjem se priporoča zadostno uživanje tekočin (vsaj 2-3 litre tekočine dnevno, najbolje vode), vlaknin (20-35 g na dan) in redna telesna aktivnost, izogibanje hrani, ki zapira ter določitev rutine rednega odvajanja blata (2,4). Bolnike je potrebno opozoriti, da lahko uživanje velikih količin vlaknin povzroči trebušno napihnjenost ali napenjanje, zato se začne z manjšimi količinami in se počasi povečuje vnos vlaknin glede na toleranco in učinkovitost (3,6).

Odvajalo izberemo glede na stanje in starost

Za lajšanje težav z zaprtjem se lahko uporabi različna odvajala z različnim načinom delovanja v peroralni ali rektalni obliki. Izbira odvajala za zdravljenje je odvisna od vzroka in trajanja zaprtja ter stanja in starosti osebe, ki bo odvajalo uporabljala (4).

Na voljo so osmotska odvajala (laktuloza, makrogol, magnezijeve soli, nekateri višji alkoholi: manitol, sorbitol, glicerol), ki povečajo izločanje vode v črevesje in s tem mehčajo blato, kontaktna oz. stimulativna odvajala (bisakodil, antrakinonski glikozidi iz sene in krhlike, ricinusovo olje), ki dražeče delujejo na črevesno steno tankega in debelega črevesja in tako povečajo pogostnost njenega krčenja in gibljivost ter preprečujejo absorpcijo vode in elektrolitov iz črevesne stene, posledično se mehča blato, odvajala, ki vsebujejo netopne sluzi (seme indijskega trpotca, laneno seme, otrobi, derivati celuloze), ki z vezavo vode v lumnu črevesja nabrekajo in povečajo volumen blata ter tako mehansko sprožijo gibanje črevesja. Uporabljajo se tudi odvajala, ki razvijejo ogljikov dioksid (natrijev hidrogen karbonat, natrijev dihidrogenfosfat), ki je glavna sestavina črevesnih plinov in najmočneje spodbuja gibanje črevesne stene. V primeru trdovratnega zaprtja povzročenega z zdravljenjem z opioidi in ko ni zadostnega odziva z ostalimi odvajali, se uporabi periferno delujoči antagonisti opioidnih receptorjev (naloksegol, metilnaltreksonijev bromid), ki se jemljejo le pod nadzorom zdravnika (2,4,7).

Viri:

1 Etiology and evaluation of chronic constipation in adults. UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/etiology-and-evaluation-of-chronic-constipation-in-adults?topicRef=16133&source=see_link. Dostopno 20.1.2022.

2 Pisk N. Samozdravljenje – priročnik za bolnike. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana, 2011. p. 175-188.

3 Management of chronic constipation in adults. UpToDate. https://www.uptodate.com/ contents/management-of-chronic-constipation-in-adults?search=constipation%20adult &source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1. Dostopno 20.1.2022.

4 Portalatin M, Winstead N. Medical managment of constipation. Clin Colon Rectal Surg 2012;25;12-19.

5 Constipation in the older adults. UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/constipation-in-the-older-adult?search=constipation %20adult&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2. Dostopno 20.1.2022.

6 Zaprtje. Združenje zdravnikov družinske medicine. https://drmed.org/wp-content/uploads /2014/06/II-14.pdf. Dostopno 20.1.2022.

7 Centralna baza zdravil – CBZ. http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search/$searchForm? SearchView. Dostopno 20.1.2022.

 

 

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več