Novice

Nazaj

Življenje s prhljajem

03.05.2021 | Interno gradivo STADA d.o.o.

Življenje s prhljajem je lahko stresno in vpliva na samopodobo posameznika. Poleg prhljaja je lahko pogosto prisotna tudi srbečica in vnetje lasišča, ki še dodatno povzročata nelagodje. Prhljaj spada med pogoste dermatološke težave lasišča pri adolescentih in kasneje odraslih.

Razlog za nastanek prhljaja oz. drobno belih ali belo-rumenih kožnih lusk na lasišču, ki so lahko suhe ali mastne, kljub razširjenosti še ni natančno poznan. Glavni vzrok za nastanek naj bi bila povečana aktivnost lojnih žlez, pri kateri imajo glavno vlogo hormoni in različne hormonske spremembe. Povečano pojavnost se povezuje tudi z moškim spolom, dedno zasnovo, fizično in čustveno obremenitvijo, nezdravo prehrano in uživanjem alkohola, z različnimi zunanjimi dejavniki, utrujenostjo, debelostjo, motnjami imunskega sistema (npr. HIV), neustrezno nego lasišča, z določenimi nevrološkimi stanji (npr. Parkinsonova bolezen), redkim krtačenjem ali česanjem las, z mastnimi lasmi, s suho kožo, …

Povečana aktivnost lojnih žlez ustvari ugodno okolje za razrast gliv kvasovk iz rodu Malassezia, ki je sicer naravno prisotna na kožni površini, predvsem v predelih lojnih žlez. Ker se glivica začne prekomerno množiti, se posledično zaradi draženja lasišča hitreje začnejo tvoriti nove kožne celice v zaščitni pregradi plasti kože, ki poroženijo, odmrejo ter odpadejo. Sprimejo se v vidne luske oz. prhljaj.

Prhljaj je kronična oblika dermatitisa, kljub temu lahko z ustreznim načinom življenja preprečimo in zmanjšamo možnost vpliva različnih dejavnikov na poslabšanje stanja (ustrezna prehrana z čim manj nasičenimi in trans- maščobami, uživanje probiotikov, zadostnih količin vitaminov B, cinka, selena in omega-3 maščobnih kislin, izogibanje stresu, redna telesna aktivnost,…).

Za zdravljenje in preprečevanje prhljaja se priporoča uporaba zdravilnega šampona v samozdravljenju, ki vsebuje antimikotik za zdravljenje glivične okužbe in keratolitik za pospešeno luščenje kože. Učinkovit antimikotik za lokalno zdravljenje in preprečevanje prhljaja je ketokonazol. Ketokonazol ne zdravi samo vidnih simptomov prhljaja, ampak tudi odpravlja vzrok.

Uporaba zdravilnega šampona se priporoča po navodilih proizvajalca. Če je prhljaj prisoten tudi v bradi ali obrveh, se lahko uporabi tudi na teh mestih. V primeru, da zdravilni šampon kljub ustrezni uporabi ne pomaga ali lasišče postane občutljivo, boleče, se pojavi izcedek, je pordelo in otečeno, se priporoča obisk dermatologa, ki predpiše ustrezno zdravljenje.

Generična zdravila

Generična zdravila

Eno izmed pomembnih poslovnih dejavnosti podjetja STADA predstavljata proizvodnja in prodaja cenovno dostopnih zdravil, ki jih poznamo pod imenom generična zdravila ali generiki. Generično zdravilo vsebuje popolnoma enako zdravilno učinkovino kot originalno, ki ga je razvil in patentno zaščitil prvotni proizvajalec.

Preberite več
Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila so kopije biotehnološko proizvedenih, tako imenovanih bioloških zdravil. To so aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali. V primerjavi z generičnimi zdravili, tj. kopijami kemično proizvedenih, je treba v razvoj podobnih bioloških zdravil vložiti precej več truda in časa pa tudi sam nadzor nad proizvodnim procesom je precej zahtevnejši.

Preberite več
Ostala zdravila na recept

Ostala zdravila na recept

Kot partner priznanega nemškega podjetja Grünenthal skrbimo za trženje inovativnih zdravil za lajšanje bolečine na slovenskem trgu. Grünenthal je v svetu vodilno podjetje na področju obvladovanja bolečine in sorodnih bolezni.
Kot znanstveno podprta farmacevtska družba v zasebni lasti ima dolgoletne izkušnje z zagotavljanjem inovativnih zdravljenj in najsodobnejših tehnologij bolnikom po vsem svetu.

Preberite več

Kakovost STADA

Temeljno prvino naše korporativne strategije predstavljata kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do uporabnikov naših proizvodov in storitev. Zato precej pozornosti namenjamo ravno kakovosti in zanesljivosti oziroma varnosti naših produktov.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Z vami že 125 let

Mednarodno farmacevtsko podjetje STADA Arzneimittel AG s sdežem v Nemčiji, si je v 125-tih letih dela pridobilo ugled zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja. Del skupine STADA je tudi podjetje STADA d.o.o., ki v Sloveniji deluje že od leta 2012.

Preberite več