Naglavne uši

24.05.2022

Avtor novice:
mag. Urša Strlekar, mag.farm.

Domov Koristni nasveti Naglavne uši

Naglavne uši (Pediculus humanus capitis) so paraziti brez kril, ki se prenašajo s tesnimi stiki glav, redkeje prek predmetov in oblek. Trije pari nog jim omogočajo hitro premikanje, zato jih na lasišču težko opazimo. S krvjo se hranijo na nekaj ur, brez nje pa lahko zdržijo do štiri dni.1, 2  Ko prebodejo kožo, vanjo spustijo slino, ki vsebuje snov proti strjevanju krvi in širi žile.3 Z vbodom se lahko z njihove površine v kri prenese kakšna bakterija (kot sta na primer Staphylococcus aureus in Streptococcus pyogenes), ni pa dokazov, da bi naglavne uši s slino prenašale bolezni, kot jih na primer prenašajo klopi ali komarji.2 Njihovi izločki povzročajo le to, da prizadeti del lasišča oteče in srbi.

Poznavanje življenjskega cikla naglavne uši je ključno za lažje spoprijemanje z njimi

Odrasle uši so velike kot sezamovo seme. Razvojne faze uši se delijo na jajčece, nimfo in odraslo uš. Iz jajčeca se izvali nimfa, ki se dvakrat levi. Prva, mala nimfa se iz jajčeca izvali po 4 do 15 dneh. Vsaka nimfa se po 3 do 8 dneh levi in se tako kot odrasle uši prehranjuje s krvjo. Odrasla uš živi 20 do 35 dni in dnevno izleže do 10 jajčec, ki jih s posebno voskasto snovjo v slini prilepi na las nekaj milimetrov stran od lasišča, saj toplota ob lasišču omogoča boljše preživetje gnid.1 Ta življenjski prostor jim prija tudi zato, ker jim tanka kožna povrhnjica lasišča olajša dostop do hrane, lasje pa predstavljajo njihovo valilnico za odlaganje gnid.

Prenos uši

Prenašajo se s človeka na človeka, in sicer z neposrednim stikom glave z glavo, na kateri so uši, lahko pa tudi prek klobukov, šalov, plaščev, lasnih trakov, glavnikov, krtač ali brisač.

V idealnih razmerah lahko brez gostitelja oziroma hrane preživijo do 4 dni.2 To je tudi koristen podatek, da po razuševanju, če čas dopušča, za nekaj dni razmislimo o krajšem dopustu in zapustimo bivališče.

Žive gnide so drugačnega videza kot mrtve

Žive gnide so rjavkaste barve, se svetijo in počijo, ko jih stisnemo med nohtoma. Običajno jih najdemo nekaj milimetrov nad lasiščem in so trdno prilepljene na las. Mrtve gnide ne počijo in se ne svetijo. 4 Samica dnevno izleže do 10 jajčec (gnid), najraje v predelu za ušesi ali v zatilju in v čelnem delu lasišča.

Praktični napotki za boj proti ušem

Da bo odstranjevanje uši čimbolj učinkovito:

 • uporabimo sredstvo z mehanskim delovanjem za odstranjevanje uši in gnid, saj uši proti tem sredstvom ne razvijejo odpornosti;
 • če ne uporabimo sredstva, ki uničuje tudi gnide, je treba gnide odstranjevati s prečesavanjem z gostim glavnikom;
 • pri domačih pripravkih, kot so na primer različna eterična olja, preverimo, ali so varni za uporabo, saj nekatera eterična olja vsebujejo dražeče sestavine, ki povzročajo kontaktni dermatitis;2
 • 30-minutno sušenje las z vročim zrakom 88-odstotno učinkovito ubije uši.5 Ob tem postopku je potrebno tudi mehansko odstranjevanje gnid z gostim glavnikom na 2 do 3 dni.
 • obleke in brisače operemo pri temperaturi nad 50 °C ali jih posušimo v sušilnem stroju;2
 • dobro je vedeti, da uši brez gostitelja ne preživijo več kot 4 dni;2

Odstranjevanje gnid in uši z izdelki Hedrin

Gnide odstranjujemo z natančnim prečesavanjem z gostim glavnikom, lahko pa izberemo tudi sredstva, ki olajšajo odstranjevanje gnid ali jih celo uničijo.

Šampon Hedrin All in One Shampoo                        

 • inovativna mešanica štirih sestavin brez pesticidov;
 • ubije uši in olajša odstranjevanje gnid (priložen tudi glavnik);
 • učinkovit v petih minutah;
 • za odrasle in otroke, starejše od 1 leta;
 • očisti lasišče.

Odstranjevanje uši s tekočim gelom Hedrin Once Liquid gel

Gel vsebuje unikatno mešanico štirih sestavin, ki hitro ubijejo uši in gnide. Izdelek med drugim vsebuje zmes silikonskega olja – dimetikona in naravne oljne sestavine nerolidol za izboljšanje učinkovitosti silikona.6 Nerodiol se pod zaščitenim imenom Penetrol® uporablja tudi kot kozmetično sredstvo v regeneratorjih za lase in v proizvodnji čistil za izboljšanje čistilnega učinka.6 Pred nanosom plastenko dobro pretresemo in bogato količino gela nanesemo na suhe lase, tako da so z njim dobro prepojeni, ter pustimo učinkovati 15 minut. Po 15 minutah ga odstranimo tako, da na lase nanesemo obilno količino navadnega šampona še preden lase zmočimo z vodo. Gnid ni treba izčesavati z glavnikom, kar prihrani veliko časa, še posebej pri dolgih in gostih laseh. Varno ga lahko uporabljamo pri odraslih, nosečnicah in pri otrocih, starejših od 6 mesecev.

Tekoči gel Hedrin Once Liquid gel

 • mešanica štirih sestavin, brez pesticidov7;
 • ubije uši in gnide;
 • učinkuje v 15 minutah;
 • varen za nosečnice, odrasle in otroke, starejše od 6 mesecev.

Kaj pa preventiva?

Ker je povrhnjica naglavnih uši iz voskaste snovi, ki jih varuje pred dehidracijo, se jim lahko zoperstavimo s pršilom Hedrin Protect&Go Spray, ki zmanjša njihovo možnost za preživetje. Površinsko aktivna snov (1,2 octanediol - Activdiol®) v pršilu okvari zunanjo voskasto ovojnico uši, zaradi česar uš izgubi vodo in dehidrira.8,9 Pomembno je, da se ga uporablja redno, vsaj dvakrat na teden. Natančno ga razpršimo po mokrih ali suhih laseh, ki jih nato razčešemo. Pršilo prepreči odlaganje jajčec,7 saj klinično preverjeno ubije uši še preden se razširijo na laseh, pri tem pa lase neguje in prijetno odišavi z vonjem manga in pomaranče. Varno se lahko uporablja pri odraslih in otrocih, starejših od 6 mesecev.

Trije inovativni izdelki Hedrin za mirno življenje brez uši. Brez gnid. BREZ DRAME!

Once Liquid gel,       tekoči gel

All in One Shampoo, šampon s priloženim glavnikom

Protect&Go Spray,    pršilo z vonjem manga in pomaranče

mehansko delovanje, brez pesticidov7

mehansko delovanje, brez pesticidov7

mehansko delovanje, brez pesticidov7

nanos na suhe lase, potrebno spiranje z navadnim šamponom

nanos na suhe lase, ni potrebno dodatno šamponiranje

nanos na suhe ali mokre lase, brez izpiranja

pustite delovati 15 minut

deluje v 5 minutah

redna uporaba, vsaj 2-krat/teden

6 mesecev +

1 leto +

6 mesecev +

 

Pred uporabo izdelkov Hedrin preberite priložena navodila za uporabo!

Pred uporabo se v navodilih za uporabo seznanite z verjetnim tveganjem, povezanim z uporabo!

Medicinski pripomočki Hedrin izpolnjujejo zahteve za oznako CE.

Viri:

 1. https://www.ecdc.europa.eu/en/all-topics-z/disease-vectors/facts/factsheet-lice-phthiraptera, dostopno 21. 4. 2022.
 2. J. Coates et al., Accepted Manuscript, Ectoparasites: Part II, Pediculosis and Tungiasis, Journal of the American Academy of Dermatology, 2019.
 3. Jones, The neglected saliva: medically important toxins in the saliva of human lice, review, The University of Kentucky, by grant of NIH.
 4. https://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi, dostopno 19. 5. 2022
 5. M. Goates et al., An Effective Nonchemical Treatment for Head  Lice: A Lot of Hot Air.            Pediatrics. 2006; 118(5): 1962–1970.
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Nerolidol, dostopno 19. 5. 2022.
 7. https://www.hedrin.co.uk/, dostopno, 24.5.2022.
 8. F. Burgess et all., Prevention of head louse infestation: a randomised, double-blind, cross over of a novel concept product, 1 % 1,2 octanediol spray versus placebo, BMJ, 2014.
 9. F. Burgess, 1,2-Octanediol, a Novel Surfactant, for Treating Head Louse Infestation: Identification of Activity, Formulation, and Randomised, Controlled Trials, PloS ONE, 2012.

Kakovost STADA

V podjetju Stada je vrhunska kakovost izdelkov ter odgovoren odnos do naših uporabnikov na prvem mestu. Poseben poudarek namenjamo zanesljivosti in varnosti naših izdelkov, kar predstavlja temeljno načelo naše predanosti visokim standardom.

Preberite več

Izdelki brez recepta

Mnenja strank

“Prehransko dopolnilo Cetebe sem jemala nekaj tednov in opazila izboljšanje svojega počutja. Po redni uporabi se počutim bolj energično. Embalaža je priročna, kapsule pa enostavne za zaužitje.”

• Simona, Ljubljana

Na voljo tudi v spletnih lekarnah