Oronazol

Trdovraten prhljaj?

Oronazol® 20 mg/g zdravilni šampon

Hitra in učinkovita rešitev!

Oronazol

Zdravilo Oronazol® zdravilni šampon

 • učinkovito zavira glivice iz rodu Malassezia furfur, ki so najpogostejši vzrok nastanka prhljaja1
 • lajša srbenje in luskanje2
 • učinkuje hitro in dolgotrajno3
 • ni znane rezistence na ketokonazol4,5
 • je klinično dokazano učinkovit6
Oronazol

Oronazol® 20 mg/g zdravilni šampon 100 ml

Zdravilo Oronazol® zdravilni šampon se uporablja za zdravljenje in preprečevanje prhljaja in seboroičnega dermatitisa ter za zdravljenje pityriasis versicolor (lokaliziran).

Težave s prhljajem ima več kot polovica ljudi. V večini primerov je prhljaj povezan z glivicami rodu Malassezia furfur, ki so naravno prisotne na lasišču, se pa zaradi različnih dejavnikov (spol, starost, okoljski dejavniki …) preveč namnožijo. Posledica je nastanek prhljaja in/ali seboroičnega dermatitisa.1, 7

Prav tako je glivica Malassezia furfur povezana s površinsko glivično okužbo kože pityriasis versicolor (tudi tinea versicolor), ki se kaže v obliki svetlo rjavih ali belih lis na zgornjem delu trupa (hrbet, rame).5

Zdravilo Oronazol® vsebuje učinkovino ketokonazol, ki deluje protiglivično. Prvi učinek zdravila Oronazol® se pokaže že po štirih tednih.8

Oronazol

Odmerjanje in uporaba

Zdravilo Oronazol® zdravilni šampon lahko uporabljajo mladostniki, starejši od dvanajst let, in odrasli.

Šampon nanesemo na prizadeti del kože oziroma lasišča in ga po treh do petih minutah dobro speremo z vodo. Ponavadi zadostuje polna dlan šampona za eno pranje. Z zdravljenjem je treba nadaljevati še nekaj dni po prenehanju vseh znakov, da preprečimo ponovno obolenje.

Uporaba Odmerjanje in trajanje zdravljenja
Zdravljenje
pityriasis versicolor 1 x na dan, 1–5 dni
prhljaj in seboroični dermatitis 2 x na teden, 2–4 tedne
Preprečevanje
prhljaj in seboroični dermatitis 1 x na teden ali na 14 dni

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi

V primeru, da bolnik začne uporabljati šampon po dolgotrajnem zdravljenju z lokalnimi kortikosteroidi, priporočamo, da uporablja sočasno obe zdravili še 2 do 3 tedne, vendar ne hkrati (eno zjutraj, drugo zvečer) in postopoma zmanjšuje uporabo lokalnega kortikosteroida, da se prepreči povratni učinek. V primeru, da se pojavi huda preobčutljivostna reakcija ali močno draženje, je treba zdravljenje prekiniti. Šampon ne sme priti v kontakt z očmi. V primeru, da šampon pride v oči, ga je potrebno sprati s tekočo vodo.

Viri:

 1. Borda LJ and Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol 2015. December; 3(2).
 2. Danby FW, Maddin S, Margesson LJ, and Rosenthal D. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of ketoconazole 2% shampoo versus selenium sulfide 2.5% shampoo in the treatment of moderate to severe dandruff. J Am Acad Dermatol. (1993), 29(6):1008-1012.
 3. Pierard GE, Arrese JE, Pierard-Franchimont C, DE Doncker P. Prolonged effects of anti-dandruff shampoos - time to recurrence of Malassezia ovalis colonization of skin. Int J Cosmet Sci. 1997;19(3):111–117.
 4. Rojas_Antifungal susceptibility of Malassezia furfur, Malassezia sympodialis, and Malassezia globosa to azole drugs _2014
 5. Choi et al. Topical ketoconazole: a systematic review of current dermatological applications and future developments. J Dermatolog Treat 2019 Jan 22:1-12.
 6. Okokon EO et al., Cochrane Database of Systematic Reviews 2015; Issue 5.
 7. Sanfilippo A and English JC. An overview of Medicated Shampoos used in Dandruff Treatment. P&T (2006), 31(7): 396-400.
 8. Pierard-Franchimont et al 2001_Dermatology_2001;202:171-176.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Prenesite navodilo za uporabo

Kje kupiti

Zdravilo Oronazol® zdravilni šampon je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Oronazol

Na voljo tudi v spletnih lekarnah